RSS

Selasa, April 20, 2010

Berita - Hari Usahawan Sekolah

BANDAR BAHARU, Selasa - Hari Usahawan Sekolah Kebangsaan Relau telah dilaksanakan di sekitar Dataran Perhimpunan SKR. Hari Usahawan tersebut dianjurkan oleh pihak sekolah dengan kerjasama daripada PIBG. Program tersebut dimulakan pada jam 8.30 pagi dan berakhir pada jam 12.30 tengah hari.

Pegawai Pelajaran Daerah turut hadir bagi menyempurnakan msjlis perasmian Hari Usahawan tersebut. Dalam ucapannya, beliau berharap agar para murid dapat dilatih menjadi seorang usahawan yang terkenal disamping dapat berdikari. Tuan Pegawai Pelajaran Daerah juga sempat berbual mesra dengan guru-guru dan murid-murid.

Para guru dan murid telah bekerjasama dan berganding bahu menghias gerai masing-masing seawal 7.30 pagi. Banyak bahan makanan telah dijual antaranya gerai nasi tomato, gerai laksa dan laksam, gerai makanan ringan, gerai kek dan sebagainya. Semua gerai mendapat sambutan yang hangat daripada para waris dan murid-murid.

Hari Usahawan tersebut bertujuan untuk merapatkan lagi hubungan antara pihak sekolah dengan para waris. Ramai para waris yang turut hadir dan berbelanja sambil menderma kepada pihak sekolah. Selain itu, penglibatan AJK PIBG juga memainkan peranan penting dalam menjayakan Hari Usahawan 2010 ini. Disamping itu, banyak juga agensi kerajaan mahupun swasta turut hadir bagi menjayakan program tersebut. Para waris yang hadir juga berpeluang membuat pemeriksaan kesihatan, menyaksikan pameran AADK, Bomba dan Penyelamat serta pameran pihak Maybank.

Sebelum Hari Usahawan ditamatkan, cabutan bertuah telah dijalankan. Ramai para waris dan murid telah menerima hadiah masing-masing. Hadiah utama berupa sebuah basikal dan diiringi 50 hadiah lain. Tuan Guru Besar, Encik Saad bin Jali sempat mengucapkan terima kasih atas komitmen dan kerjasama para waris dan murid yang sama-sama menjayakan program tersebut. Hari Usahwan Sekolah Kebangsaan Relau 2010 telah ditamatkan pada jam 12.30 tengah hari.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.